הרב אורי שרקי

ויקהל - המשכן והמלאכות האסורות בשבת

מתוך הספר "350 מילה"




הפרשה קושרת בין השבת למשכן. המלאכות האסורות בשבת הן 39 במספר והן נלמדות מהמלאכות במשכן. מדוע? כי על ידי העיסוק במלאכות הללו אנו בונים את העולם לקראת התקדשותו והפיכתו למקדש. אותן המלאכות הנדרשות לבניית המשכן הן-הן המלאכות שבהן נבנה העולם.

ה' ברא את העולם בעשרה מאמרות. למאמר יש שני מרכיבים: התוכן והקול. התוכן הוא עשר ספירות והקול הוא האותיות שמהן מורכב הקול. יש 22 אותיות, שמתוכן 7 אותיות מקבלות דגש קל והן בעצם כפולות. מדובר באותיות ב,ג,ד,כ,פ,ר,ת (לפי ספר יצירה בעבר גם ר ' קיבלה דגש קל). המאמר+הקול מסתכם ב-39 (10+22+7=39) כך שגם המלאכות שבהן ה' ברא את העולם הן 39.

מה ההקבלה בין המלאכות של השבת למאמרות ולאותיות? ניתן לחלק את המלאכות האסורות בשבת לפי נושאים:

11 מלאכות נדרשות להכנת לחם: חורש, זורע וכו'.

11 מלאכות נדרשות להכנת לבוש: מנפץ, טווה וכו'.

מלאכות אלה מקבילות ל-22 האותיות, והן נדרשות לצרכים הבסיסיים של האדם (לחם לאכול ובגד ללבוש.) נוסיף כי בלבוש של האדם נכלל גם בגד העשוי מעור, שייצורו דורש השקעה נוספת. לעיבוד עור נדרשות 7 מלאכות ואלה מקבילות לשבע האותיות עם הדגש הקל. עד כאן המלאכות האיכותיות, ועתה נפנה למלאכות הכמותיות.

בעשרה מאמרות נברא העולם העשוי מארבעה יסודות: עפר, אש, אוויר ומים.

שתי מלאכות קשורות לעפר: הבונה והסותר.

שתים קשורות לאש: המבעיר והמכבה.

שתים קשורות לאוויר: הקושר והמתיר, כי הקשר מחזיק עקב הלחץ הבא מהרוח.

שתים קשורות במים: הכותב והמוחק, כיוון שהכתיבה היא בדיו.

שתי האחרונות קשורות ליסוד של הבריאה. העולם נברא בשני שלבים. בתחילה פינה ה' מקום לעולם מתוך ה'יש' שלו ויצר את ה'אין'. בשלב שני הופיע ה'יש' של העולם שלנו מתוך ה'אין'. המלאכה המקבילה לשלב השני - מן האין ליש - היא מכה בפטיש שמגלה את צורת הכלי שלא היתה קיימת קודם. המלאכה המקבילה לשלב הראשון של הבריאה - מן היש לאין - היא מלאכת הוצאה מרשות לרשות. יוצא שמלאכת ההוצאה היא השורשית והנעלמת מכולן, זו שאינה מורגשת. ולכן התוספות כינוה "מלאכה גרועה" - שלא רואים שינוי בחפץ.

הקבלה זו של מלאכות השבת לאותיות ולמאמרות של בריאת העולם מזכירה את מדרש חז"ל, שבצלאל נבחר לעשות את המשכן כי "יודע היה בצלאל לצרף אותיות שנבראו בהן שמים וארץ" (ברכות נה). דהיינו - שמים וארץ והמשכן נבראו באותם 39 אותיות ומאמרות.